Κακλαμάνης Θωμάς

Κακλαμάνης Θωμάς

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Η σχολική ζωή στην Λευκάδα μέσα από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες


Δραστηριότητα με τίτλο  "Η σχολική ζωή στην Λευκάδα μέσα από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες"



Συγκεντρώνουμε παλιές φωτογραφίες που απεικονίζουν τη μαθητική ζωή σε σχολεία του νησιού μας. Οι σελίδες της θύμησης ξετυλίγουν το κουβάρι της μνήμης και επιχειρούν να ανασύρουν από τη λήθη, μερικές από τις εικόνες  του τόπου μας τα παλιότερα χρόνια.
Η  έρευνα και η συλλογή των  παλιών φωτογραφιών θα γίνει από του ίδιους τους μαθητές. Τα παιδιά με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών θα  επεξεργαστούν τις φωτογραφίες  ατομικά και ομαδικά, ως πολιτισμικές και ιστορικές μαρτυρίες της σχολικής ζωής και συγχρόνως θα τις χρησιμοποιήσουν ως αφετηρίες έκφρασης των εντυπώσεων και των απόψεών τους για ποικίλα θέματα της κοινωνικής ζωής.
Στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι οι μαθητές να συνεργαστούν, να  οργανώσουν τη σκέψη τους, να αναπτύξουν κριτικές ικανότητες, να εργαστούν μεθοδικά, να εξασκηθούν σε νέους τρόπους άντλησης πληροφοριών, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να ανακαλύψουν τη δυνατότητα που έχουν οι παλιές φωτογραφίες να λειτουργήσουν ως πηγή, ως ιστορικό δηλαδή τεκμήριο.
Στην πρώτη φάση της δράσης τα παιδιά θα ερευνήσουν στο περιβάλλον του σπιτιού τους εάν υπάρχουν οικογενειακά άλμπουμ με παλιές  φωτογραφίες με θέμα το σχολείο. Θεωρούμε αυτονόητο ότι συγκέντρωση του υλικού θα γίνει με τη συναίνεση και τη συνεργασία των γονέων τους.
Στη δεύτερη φάση της δράσης σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων θα γίνει στην τάξη ανάλυση του υλικού η οποία θα  ακολούθησε την παρακάτω σειρά:
α. Ταυτότητα της φωτογραφίας [ πότε τραβήχτηκε η φωτογραφία, πού, για ποιο λόγο, αναγνώριση του θέματος κ.ά.]
β. Περιγραφική ανάλυση [Πρόσωπα, ενδυμασία των προσώπων, αντικείμενα, περιβάλλον, γεγονότα].
γ. Εικονολογική ερμηνεία [Σύγκριση εποχών, κοινωνικές προεκτάσεις, κοινωνικά χαρακτηριστικά  κ.ά].
Στην τρίτη και τελευταία φάση της δράσης θα γίνει προσπάθεια να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της εργασίας της κάθε σχολικής μονάδας με μια έκθεση  φωτογραφίας στο τέλος της σχολικής χρονιάς και  δημιουργία ενός διαδικτυακού χώρου που θα φιλοξενήσει το συλλογικό έργο.
Επισημαίνουμε ότι οι προτεινόμενες δραστηριότητες είναι προαιρετικές και θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων. Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων και οι Προϊστάμενες των νηπιαγωγείων να ενημερώσουν τους συνάδελφους για την προτεινόμενη δραστηριότητα. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να επικοινωνήσουν με το Υπεύθυνο  και να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι  και την Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014. 

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Σεισμοί: οι ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά

O Ο.Α.Σ.Π. συμμετέχει στο εκπαιδευτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα με το ακρωνύμιο «RACCE» (Raising Earthquake Awareness and Coping Children’s Emotions), το οποίο στοχεύει στην ενημέρωση των παιδιών για το σεισμικό και τον ηφαιστειακό κίνδυνο και στη μείωση των ψυχολογικών τους επιπτώσεων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι δράσεις του:
http://racce.nhmc.uoc.gr/