Κακλαμάνης Θωμάς

Κακλαμάνης Θωμάς

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Δράσεις στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης




H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας δια του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων διοργανώνει σειρά δράσεων  στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» (2η εβδομάδα του Οκτωβρίου 6-10/10/2014), η οποία καθιερώθηκε με την Υ.Α. με Αρ. Πρωτ. 12342/Γ7/3-9-2013/Υ.ΠΑΙ.Θ.
Αναλυτικά διοργανώνει:
 Α)  Μαθητική δημιουργία με θέμα «Περιβαλλοντικές δράσεις στο Κοινωνικό Σχολείο». Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάθε τρόπο έκφρασης και δημιουργίας (αφίσα, κολλάζ, ποίημα, σύντομο θεατρικό δρώμενο, τραγούδι, συνθηματική φράση κλπ).
Β) Δραστηριότητες διάρκειας δύο ωρών  με επιλογή από τα παρακάτω θέματα:
1)     Παιδικό βιβλίο και περιβαλλοντικά προβλήματα
(αφορά τα νηπιαγωγεία και τις Α΄-Β΄-Γ΄ τάξεις δημοτικού σχολείου)
Οι μαθητές  θα εμπλακούν σε διάφορες δραστηριότητες, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα επιδείξουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε: δραματοποίηση,θεατρικό δρώμενο και παιχνίδι ρόλων, εικαστικές δραστηριότητες (εικονογράφηση σκηνών του παραμυθιού, κατασκευές), αναδιήγηση με αντικείμενα και κούκλες, ανατροπή της εξέλιξης του μύθου ή συνέχιση της τελειωμένης ιστορίας, δημιουργία αυτοσχέδιων ποιημάτων και ιστοριών (βασισμένων σε πρόσωπα, καταστάσεις, αντικείμενα) κ.ά.

2)     Μαθαίνω για τα σκουπίδια και την ανακύκλωση

Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ τάξεις δημοτικού σχολείου

Οι μαθητές  θα εμπλακούν σε διάφορες δραστηριότητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε: συζήτηση, προβληματισμός, περιβαλλοντικά παιχνίδια, έρευνα με ερωτηματολόγιο, καταγραφή της ποσότητας και του είδους των απορριμμάτων, δημιουργία ενημερωτικού εντύπου, κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, σύνταξη οικολογικού λεξικού, συνεντεύξεις από αρμόδιους φορείς, επεξεργασία φύλλων εργασίας κ.α.

Γ ) Δημιουργία Σχολικού κήπου

νηπιαγωγεία και όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου

Σκοπός της δραστηριότητας είναι η δημιουργία από τα μέλη της σχολικής κοινότητας ενός κήπου προσανατολισμένου στην αειφορία. Ταυτόχρονα προωθείται η ιδέα της καλλιέργειας και διάσωσης των τοπικών ποικιλιών και σπόρων.
Επισημαίνουμε ότι οι προτεινόμενες δραστηριότητες είναι προαιρετικές και θα υλοποιηθούν από τη Δευτέρα 06-10-2014 έως και την Παρασκευή 10-10-2014   σε κάθε σχολική μονάδα, σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου